Ebru Sanatı İçin Hangi Boya Kullanılır?
Geleneksel ebru; mutlaka toprak boya diye tabir edilen, pigment ve demir oksit ebru boyası ile yapılır. Bu boyalar destiseng denilen mermer el taşları ile su ve öd ilave edilerek, ezilerek hazırlanır.
Bu kullandığımız boyalar halk arasında TOPRAK BOYA olarak adlandırılır. Ebru sanatımız mutlaka Toprak boyalar ile yapılır.
Boyanızı açıp kokladığınızda toprak kokuyorsa doğru boyayı almışsınız demektir. Günümüze kadar gelen ebru sanatımız son zamanlarda kırtasiye ve marketlerde satılan küçük setler ve damlalıklı ebru boyası ile yapılmaz.
Bu tarz malzemelerle ebru’ya benzer desenler yapabilirsiniz. Fakat yapılan bu ebrular bizim Geleneksel Ebru sanatımızı yansıtmazlar. Bu tip malzemeler amatörleri ve çocukları ebru sanatına teşvik etmek için kullanılır. Bizim Geleneksel Ebru Sanatımızı kesinlikle yansıtmaz.
Ebru Boyası Nasıl Hazırlanır?
Satın almış olduğunuz ezilmiş ebru boyası fırça yardımıyla bol miktarda alıp, boş kavanozunuzun yarısından az olacak şekilde su ile doldurup içinde boyanızı eritin. Bu aşamadan sonra öd ayarına geçebilirsiniz.
Öd miktarı ise şu şekilde olur; damlalık yardımıyla alınan öd 3-5 damla boyanın içine damlatılır. En kalın biz boyanın içine batırılır, üzerindeki boyayı teknenin ortasına yüzeye değecek şekilde dokunulur.
Kitre yada deniz kadayıfının içine batırmadan, sadece yüzeye dokunarak boyanın kitre üzerine akması beklenir. Boyanın açılımına bakılır, yaklaşık 15-20 cm çapına gelene kadar sürekli deneyerek adım adım 3-5 damla öd ekleyerek ayar yapılır. Boyanız kullanıma hazırdır.
Not: Bazen ebru boyası içinde öd bulanabilir. Boya içine öd koymadan mutlaka biz ile kitre üstünde açılıp açılmadığına bakmalısınız.
Ezilmiş Boyalar
Ezilmiş Boyalar
Ezilmiş Boyalar
Ezilmiş Boyalar